rama-rama

Sunday, November 28, 2010

kadang-kadang

salam alayk ^^


kadang-kadang kan...erm, sebenarnya bukan kadang-kadang, tapi kebiasaannya..kebiasaannya kita manusia ni hanya akan belajar menghargai sesuatu setelah kita kehilangannya..


kadang-kadang, sesuatu tu kecil je nilai dia, yang biasa dipandang sebelah mata je..tapi bila sesuatu itu dah tak ada, baru sedar kepentingannya..terasa sedikit kosong tanpanya..


kadang-kadang, oh tak bukan kadang-kadang, tapi selalu..aku, selalu punya banyak perkara yang bermain dalam fikiran menunggu untuk dicurahkan..tapi oh tapi, entah mengapa dan bagaimana, saat hujung jemari ini mengetuk papan kekunci, ia jadi diam..


lantas selalunya, entri yang sepatutnya berkisar tentang perkara lain, menyimpang ke perkara lain yang tak penting pun..huufffttt..
mulutku sudah berat, aku akui aku sangat kurang bicara sekarang..takkanlah tulisanku juga mahu berat?


adakah senyuman juga kian pudar?




-out-

Wednesday, November 24, 2010

reminder buat para suami

salam alayk ^^


entri kali ni cuma copy dan paste saje..
tapi insya Allah bermanfaat untuk dikongsikan bersama..


60 ways to get n keep wife's LOVE


1. Make her feel secure; (sakina- tranquillity) QUIT BEING AGGRESSIVE

2. When you go home say 'Assalamualaikum. ' (Greetings) It kicks the shaitaan out of your home! 

3. Prophet (sallallahu alaihi wa sallam) described the wife as a fragile vessel and said to take care of this vessel that’s fragile. Remember that there is goodness in this vessel so treat it gently.

4. When you advise her, do so in privacy, in a peaceful environment. NOT IN PUBLIC as it’s a type of slandering. 

5. Be generous to your wife- it keeps her LOVED 



6. Move and let her have your seat. It will warm her heart.

7. AVOID ANGER. HOW? Keep your wudhu at all times. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said if you are angry, sit down, if you’re sitting, then lie down. Follow the sunnah!

8. Look good and smell great for your wife. IT keeps the LOVE!

9. Don’t be rigid. It will break you. Prophet Mohammed – sallallahu alaihi wa sallam (SAW means “May the blessings and the peace of Allah be upon him” (Muhammad).) said 'I am the best amongst you and I am the best to my wife'. Being rigid and harsh will not bring you close to Allah and neither does it make you more of a man. 

10. Listen to your wife-BE a GOOD LISTENER

11. YES to flattering NO to arguing. Arguing is like poison in a marriage. Al zawai said 'When Allah (swt) wants evil for people He will leave them to argue amongst themselves'. 



12. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said to call your wives with the best name, any name she loves to hear. Prophet Mohammed sallallahu alaihi wa sallam called Aisha 'ya Aish' as an endearment.

13. Give her a pleasant surprise. I.e. if she loves watermelon, bring her one out of the blue. It will grow the love in her heart.

14. Preserve your tongue! Prophet sallallahu alaihi wa sallam said the tongue will throw people in the hell fire so watch what you say and how you say it!

15. All of us have shortcoming. Accept her shortcoming and Allah (swt) will put barakat in your marriage.

16. TELL her you appreciate her. SHOW her you appreciate her.

17. Encourage her to keep good relation with her relative, her mum and dad etc.

18. Speak with her with a topic of HER interest.

19. In front of her relative praise her. Confirm/ realize that she is wonderful, and that she is a good person in front of her family.

20. Give each other gifts. You will love each other more. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said gifts increases love.

21. Get rid of the routine once in a while, surprise her with something, it will get rid of the rust and polish it!

22. Husnul zaan- We have a demand from Allah (swt) that we have to think good of people. Think good of your spouse.

23. Ignore some of her mistakes- pretend you did not see/hear some of her small mistakes. It was a practice of Ali (RA). It’s like putting a hole in your memory. Don’t save it in your memory!

24. Increase the drops of patience, especially when she is pregnant or when she is on her monthly period. 

25. Expect and respect her jealousy. Even Aisha (ra) used to get jealous. 

26. Be humble. If your profession is good, respect that she is looking after your children, she is much more than you, she is the leader at home, her strength is your strength, and her success is your success.

27. Don't put your friends above your wife. 

28. Help your wife at home. Prophet sallallahu alaihi wa sallam used to help his wives at home and he was the best of creation. He used to sew his own clothes.

29. Help her respect your parents, you can’t force her to love them, but she can be helped to gradually love them. 

30. Show your wife she is the ideal wife.

31. Remember your wife in your duaas. It will increase the love and protect it.

32. Leave the past. It brings nothing but pain and grief. It’s not your business. The past is for Allah (swt).

33. Don't try to show her that you are doing her a favour by doing something, like buying food for the house, because in reality we are the courier of sustenance, not the providers, as Allah is the provider. It’s also a way of being humble and thankful to Allah (swt)

34. Shaitaan is your enemy, not your wife. Sometime when husband and wife are talking a fight breaks out, then shaitaan is present there as a third person so he is the real enemy. It is not enough to hate the shaitaan, but you have to see him as an enemy as Allah has commanded. Shaitaan loves divorce. HE comes everyday and sits office and asks the devils what they have done, some say i have made a person steal, or i have made someone drink etc. And one devil will say i have made a man divorce his wife, and he is crowned as the one who has done the best job. 

35. Take the food and put it in her mouth. Prophet sallallahu alaihi wa sallam taught us this. It’s a blessing. The food doesn’t just go to her stomach, but straight to her heart. It increases the love and mercy between you.

36. Protect your wife from the evil of the shaitaan and mankind. She is like a precious pearl that needs protecting from the envy of human devils and shaitaan.

37. Show her your smile. Smile at your wife. IT’S A CHARITY.

38. Small problems/ challenges can become a big problem. Or if there is small thing she didn't like and you keep repeating them anyway, it will create a wall between you. Don’t ignore them as it can become big.





39. Avoid being harsh hearted and moody. Allah said of prophet (saw) 'if you were harsh hearted they (the companions) would have left you.' It confirms prophet sallallahu alaihi wa sallam was not harsh hearted, so GET RID OF IT.

40. Respect her thinking. It’s strength for you. Show you like her thoughts and suggestions.

41. Help her to achieve her potential and help her to dig and find success within as her success is your success. 

42. Respect the intimate relationship and its boundaries. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said she is like a fragile vessel and she needs to be treated tenderly. Sometime she may not be feeling well; you must respect and appreciate that feeling.

43. Help her to take care of the children. Some men think it makes them appear less of a man but in fact it makes you appear a bigger man and more respected, especially in the sight of Allah (swt). 

44. Use the gifts of the tongue and sweet talk her. Tell her she looks great, be an artist. Pick and choose gifts of the tongue. 

45. Sit down and eat with her and share food with her. 

46. Let her know you are travelling. Don't tell her out of the blue as it’s against Islam. Tell her the date/ time of when you are coming back also. 

47. Don't leave the house as soon as trouble brews. 

48. The house has privacy and secrecy. Once you take this privacy and secrecy to your friends and family you are in danger of putting a serious hole in your marriage. This secrecy stays home. Islam is against leaving them out like a garage sale for anyone to come and pick and choose.

49. Encourage each other for ibadah, i.e. plan a trip for hajj or umrah together. It increases and strengthens the love when you help each other perform a good deeds together i.e, do tahajuud together,or go to a dars together etc. 

50. Know her rights, not only written in paper but engraved in your heart and engraved in your conscious.

51. Allah( swt) said 'live with your wives in kindness.' Treat them with kindness and goodness. It means in happy times and in sadness treat her with goodness and fairness. 

52. Prophet sallallahu alaihi wa sallam showed that at the time of intimacy. Don’t jump on your wife like an animal! 

53. When you have a dispute with your wife don’t tell everyone. It’s like leaving your wounds open to germs so be careful who you share your problems and disputes with. 

54. Show your wife you really care for her health. Good health of your wife is your good health. To care for her health shows her that you love her. 

55. Don’t think you are always right. No matter how good you are you have shortcomings. You are not perfect as the only one who was perfect in character was prophet sallallahu alaihi wa sallam Get rid of this disease.

56. Share your problems, your happiness, and your sadness with her. 

57. Have mercy on her weakness. Have mercy when she is weak or strong as she is the fragile vessel. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said that your wife is a trust in your hand. 

58. Remember you are her strength, someone to lean on in times of hardship. 



59. Accept her as she is. Prophet sallallahu alaihi wa sallam said that women are created from the rib which is bent. If you try to straighten her you will break her (divorce). Prophet sallallahu alaihi wa sallam said that you may dislike one habit in her but you will like another manner in her so accept her as she is. 

60. Have good intention for your wife all the time, Allah monitors your intention and your heart at all times. Allah (s.w.t) said Among His Signs is that He created for you wives from among yourselves, that you may find repose in them, and He has put between you affection and mercy. Verily, in that are indeed signs for a people who reflect.




Sekian sahaja..Sebenarnya semua perkara ni dah ada disebut dalam Al-Furqan dan hadith-hadith..Yakinlah dengan cara hidup yang dianjurkan Islam, amalkan dan semaikan dalam keluarga, Insya Allah rumah tangga yang dibina akan aman harmoni dengan harum barakah dariNya..Sebarkan sebagai peringatan bersama, mudah-mudahan dapat mengurangkan kes cerai-berai yang menjadi salah satu faktor masalah sikap anak-anak sekarang ni..


sumber : http://www.facebook.com/note.php?note_id=136479989713065&id=105510879485284


p/s : sorry aku malas nak translate and edit..setakat tambah gambar je..halal je la k? ;)


p/ss : sorry kebelakangan ni tak berkesempatan nak blogwalking sangat..huffftt..rindu!


p/sss : all the best buat semua guitarist yang terlibat dengan persembahan 1000 Malaysian guitarist malam ni kat bukit jalil..perform yg terbaik okeyh! esspecially buat cik Niza Qadir tersayang, you go girl!! *dengar cerita abang faizal tahir pun turut serta,haih,jeles!*


-out-

kaannn dah kena.....

salam alayk^^


dah lama tak maen tag2 ni..haha..tetibe kena tag..tag2 yg dolu2 pun ada yang tak berjawab lagi..uhh bukan tak menghargai tapi.. wrong timing, tag masa aku sibuk (ke menyibuk?), so lama-lama dah lupa (alasyannn)..maaf ye..


so memandangkan tiba-tiba kena tag yang datang sekali pakej dengan award ni, dan kebetulan aku rajin nak menjawab (yg sebenarnya nak update tapi tak ada idea), so (berapa banyak so dah?) aku pun jawab lah yang ini...jeng jeng jeng..



hellloooooo~ award ini datangnya daripada si gadis manis Whitelover ..Macam mana dia boleh tag aku nih? alasyan, depan nama aku ada 'white' jugak..haha sweet kan?

ok, 7 things about me atau dalam bahasa melayunya tujuh perkara tentang aku (aaaaaaaa jap kena fikir..ape ye?) :

1 - suka makan coklat dan aiskrim bila stress (sebab tu tembambam kot?)
2 - suka bidang psikologi (sebab tu selalu terasa macam salah bidang sekarang =.=')
3 - suka memerhati dan menganalisa (sebab tu selalu diam kot?)
4 - suka men'degil'kan diri (sebab tu sakit tak baik-baik kot?)
5 - suka tengok senyuman (sebab diri sendiri pun suka senyum *eh ye ke?*)
6 - suka jalan-jalan (hanya jika ada budget)
7 - suka warisan melayu Islam


eh? dah habis? rasa macam tak puas pulak..haha..teringat baru-baru ni tiba-tiba kena interview survey pasal solat berjemaah..seronok jugak sekali sekala jawab soalan-soalan macam ni..oh, kalau ada sesiapa nak bertanyakan apa-apa, aku tak layan formspring, tapi boleh je tanya terus direct kat sini *wink2*


ermm patutnya kalau dapat award ni kena tag 10 orang yg lain..tapi aku malas,eh silap bukan malas tapi kurang rajin je..ehee.. boleh tak? haha..




p/s : aku memang nak kahwin awal, istilahnya nikah khitbah, serious, tapi realitinya berkahwin dalam masyarakat kita tak semudah itu :(


p/ss : sekarang aku ada isu yang lebih besar daripada soal kahwin dalam fikiran, perlu membuat keputusan yang sangat penting, berkaitan masa depan..doakan aku agar Allah mempermudahkan jalan yang terbaik untukku.


p/sss : petanda musim sejuk = lapar lapar lapar 


p/ssss : mansoura sedang panas dengan pilihanraya ajkt pcm. tarikh mengundi jatuh pada 26/11/2010 untuk semua fakulti (perubatan, pergigian dan farmasi). Buatlah istikharah supaya tidak tersalah pilih. Aku undi siapa? sudah pastilah Azizi dengan Kak Nada =) *oooppss.. undi bukan rahsia ke? ah, takpe, aku nak undi diorang jugak sebab diorang best!*


p/sssss : inche Mohamad Amirul baru balik dari guangzhou. sekarang dalam perjalanan pulang ke kuantan. semoga dia selamat sampai. oh rindu.  


-out-

Sunday, November 21, 2010

Gatal nak kahwin eh?

salam alayk^^


Wah! isu kahwin! hawwttt! panasss!! haaarrrrr!! *ok stop. Tak adalah panas mana pun. Suam-suam kuku pun belum tentu.*huhu ^^,


Firstly, tahniah buat 4 pasangan pengantin yang melangsungkan walimah mereka disini 18/11/2010 ari tu..pasangan yang paling baru adalah my senpai Zaim Abdul Aziz dengan Husna Abdul Manaf aka kak una yang melansungkan pernikahan pada 17/11/2010..barakallahu lakum wabaraka alaykum wajama'a baynakum fil-khair..insya Allah dapat membentuk masjid yang penuh sakinah, mawaddah we rahmah ~ ameen~


bersama pasangan Zaim dan Kak Una *muka mereka sama kan?*

Bersama pasangan Firdaus dan Kak Asma *mereka sangat2 sweet oh*

Ok, dah lama aku tak mencoretkan isu yang serius, dan entri kali ini adalah sangat serius, dua rius, mungkin juga tiga rius..Dan coretan ini bakal menjadi panjang lebar..Tapi ini adalah ilmu yang penting, jadi sila rajinkan diri anda untuk baca..


Pernikahan di usia muda adalah fenomena yang biasa dalam kalangan pelajar di sini, tak tahulah pelajar kita di negara lain macam mana..Tapi kat sini, boleh dikatakan hampir setiap hari topik rumah tangga menjadi bahan perbualan..Tapi malangnya, tak semua ibu bapa, keluarga, sahabat handai, jiran tetangga, juga masyarakat kita faham tentang kepentingan bernikah awal ni dalam membentuk sosial yang sihat..


Aku nak share sesuatu yang baru aku baca di facebook tadi..
link : http://www.facebook.com/note.php?note_id=461606628393&id=642346545&ref=mf

Penjelasan nikah gantung oleh Ustaz Hashim Al-Maranji :


"Dalam adat Melayu perkahwinan dimulai dengan pertunangan sedangkan mengikut cara yg diamalkan dalam masyarakat dulu iaitu nikah gantung adalah lebih menepati maksud khitbah dalam Islam bukannya bertunang. Ada orang yang menyamakan Khitbah dalam Islam sebagai pertunangan adalah tidak tepat.

Akibat dari cara khitbah yang salah telah menjadikan pertunangan sebagai asas untuk menghalalkan "coupling" (dulu disebut berdua2an atau merendet) antara lelaki dan wanita. Ada yang memberi alasan untuk ber'couple' dulu atau bertunang dulu untuk kenal mengenali satu sama lain sedangkan hubungan perkahwinan bukan isu hukum Thourndike "cuba-cuba" atau "trial and error". Ia adalah satu amanah dalam Islam. Ramai di kalangan remaja pernah mengatakan, “Alah, takkan tak boleh couple ustaz, kita ni bukan hidup zaman dulu lagi. Lagipun bukan buat apa-apa, untuk suka-suka aje!”. Ada yang berkata,"Bertunang boleh kenal hati budi, kalau tak sesuai boleh putuskan tapi kalau dah kahwin susahlah, nak bercerai malu!"

Isunya: “Siapa kata tak boleh coupling? Nak bercouple, bercouplelah, tapi kena dengan cara yang halal…iaituBERNIKAH!”.

Apabila persoalan nikah ini diutarakan, ramai yang akan memberikan respon yang skeptik. “Saya belum bekerja!", "Saya masih belajar!", "Mana nak cari duit buat belanja kahwin?”, “Ni bukan main-main, nak bagi anak orang makan apa?”, “Mak Ayah tak bagi!”, “Nak tinggal kat mana? Sapa yang nak bayar sewa rumah” dan 1001 alasan lagi. Kenapa mereka boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Jawapan saya bagi segala persoalan tersebut, mudah sahaja… “Kamu wajib berkhitbah!”.


Khitbah

Secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang menurut adat dan pengamalan orang Melayu adalah perjanjian di antara dua orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu. Definisi itu jugalah yang terdapat dalam pengamalan fiqh klasik dan juga di zaman Rasulullah s.a.w. Definisi ini jugalah yang diamalkan oleh orang-orang Melayu di Malaysia. Malangnya, disebabkan kejahilan masyarakat, hubungan pertunangan yang sekadar perjanjian semata-mata ini, akhirnya dianggap sebagai upacara untuk menghalalkan perhubungan di antara dua pihak yang bertunang. Lebih dahsyat lagi, ada di antara ibu bapa yang menyangkakan bahawa bertunang bermaksud “separuh berkahwin”. Ada pasangan yang bertunang, berpelesiran, berpegangan tangan dan juga bermadu asmara akan cuba menjustifikasikan tindakan tersebut dengan ikatan pertunangan serta mendapat restu ibu bapa kedua-dua belah pihak. Lebih menyedihkan ada yang bertunang kemudian ber'coupling' berakhir dengan keterlanjuran, kemudian putus dengan pelbagai alasan.

Khitbah menurut pengamalan orang Arab moden, terutamanya di Jordan pula amat berbeza dengan pengamalan orang bertunang secara klasikal dan juga pengamalan orang Melayu. Ia merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenar. Akad khitbah di dalam masyarakat arab pada realitinya merupakan akad nikah. Seperkara yang membezakan di antara akad nikah dan khitbah ialah kedua-dua pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan. Pada dasarnya, mereka berdua adalah suami isteri dan halal untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan untuk mereka melakukannya. Di dalam masyarakat kita, pernikahan tersebut diberikan nama “nikah gantung” (bunyinya amat mengerikan?)

Jika ditukarkan nama “nikah gantung” tersebut kepada “nikah khitbah” tentu konotasi terhadap kontrak tersebut tidaklah mengerikan. Bunyinya pun agak “islamik”. Jika ia dapat diamalkan oleh kebanyakan pemuda pemudi kita hatta yang janda,duda atau yang nak berpoligami serta yang dilanda asmara dan cinta serius berkemungkinan ia boleh menyelesaikan banyak perkara yang mereka hadapi.

Nikah adalah untuk menghalalkan perhubungan dan juga membina kematangan. Yang utamanya, kedua-dua pasangan sudah halal dan sudah boleh bersama dan melakukan apa sahaja.Bunyinya agak mudah, namun realitinya tidak demikian. Sudah pasti ada ibu bapa akan tidak bersetuju. Dalam hal ini, anjakan paradigma oleh para ibu bapa amat diperlukan. Ibu bapa perlu sedar zaman anak-anak mereka kini bukanlah seperti zaman mereka dahulu. Zaman kini fitnahnya berleluasa dan kebejatan moral menggila. Lihatlah apa yang berlaku di seluruh tanah air, rasanya pendedahan oleh sebuah akhbar harian baru-baru ini mengenai aktiviti pengguguran cukup merisaukan banyak pihak. Apakah ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi malaikat yang tidak terpengaruh dengan suasana persekitaran, rancangan-rancangan hiburan dan bahan-bahan literasi menjurus ke arah maksiat dan nafsu.

Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka.

Saya sedang berusaha untuk menghidupkan kembali 'nikah gantung' ini dengan panggilan baru iaitu 'nikah khitbah', walaupun menghadapi sedikit masalah penerimaan.  Ia semata-mata bertujuan untuk mengelakkan perkara maksiat yang boleh berlaku seperti berhubungan melalui telefon (melepas rindu dendam melalui telefon, sms, chatting, fb dll), bertemu antara pasangan walaupun ada mahram (tetap akan berlaku bertentang mata dan apa sahaja yang boleh menjadi muqaddimah kepada zina mata, tangan, hati dll.)  Saya sendiri bernikah gantung (nikah khitbah) pada 7.7.1979 iaitu 6 bulan sebelum majlis kenduri. Dengan tiket nikah saya tiada masalah untuk menemui isteri atau keluar bersama-sama (ber'couple') kerana dah disahkan sebagai suami isteri (gantung-sebab tdk duduk serumah) yg lebih menepati khitbah secara Islam. Malah dengan tiket nikah itu membuatkan saya merasai beban amanah sebagai suami meskipun kami tidak serumah sementara menunggu majlis kenduri pada bulan Disember 1979. Saya mahu menjadi ibubapa yg awal pada zaman moden yang penuh kecelaruan dengan menjadikan nikah khitbah dipraktikkan oleh anak-anak saya yang belum berkahwin, insyaAllah. Doakan!!!
WA."

Demikianlah penjelasan beliau. Jika rajin, silalah klik link di atas tu dan baca comment-comment yang ada. Ada lagi penjelasan panjang lebar oleh ustaz ni. 


Pengumuman : Korang dah boleh stop baca dah. Bawah ni aku da start membebel bukan-bukan. Hehe.


Bagi aku sendiri kan, aku memang nak sangat bernikah awal. Aku faham si dia sendiri masih belum bersedia dari segi kemampuan untuk memberi nafkah, tapi perkara ini boleh dibincang. Aku masih boleh ditanggung oleh kedua ibu-bapa aku sementara dia menamatkan pengajian dan mendapatkan kerja. Ini lebih baik daripada aku berhubung dengan dia tanpa ada tiket yang halal. Mungkin sekarang kami berdua masih lagi kuat, masih lagi mampu menjaga diri. Tapi siapa tahu akan datang bagaimana? Syaitan iblis sekarang semua dah advance, pantang ada sedikit lubang pasti mereka akan cucuk jarum punyalah. Kan?


Aku sebenarnya, nak bernikah awal supaya aku tahu ada orang boleh menjaga aku. Aku nak bernikah awal supaya aku dan keluarga dan dia juga terhindar daripada fitnah. Aku nak bernikah awal untuk menyelamatkan imanku sendiri daripada melakukan perkara maksiat tanpa sedar. Aku juga mahu bernikah awal supaya aku dapat menghentikan couple yang boleh mendekatkan diri dengan zina tanpa sedar! 


Aku seorang anak gadis yang penuh kelemahan, hidup dalam dunia zaman sekarang yang kejam, setiap hari ada saja berita pembunuhan, gangguan seksual, rogol, zina, buang anak dan sebagainya. Aku takut! Ini adalah realiti.


Dan masyarakat, bolehkah kalian cuba memahami konsep nikah gantung dari sudut pandangan agama? Boleh tak hentikan label 'gatal', 'miang' dll jika anak-anak anda mengutarakan soal ini? Boleh tak cuba memahami dan membantu, daripada terus menghentam "belajar pun tak habis lagi, tak kerja, macam mane nak tanggung anak bini? nak bagi anak bini makan apa? pasir?" Boleh tak hentikan semua tu?? 


Memang bukan mudah dan bukan perkara main-main juga soal nikah ini. Tapi insya Allah, jika ibu bapa telah meyediakan anak-anak dengan ilmu agama yang sewajarnya, insya Allah anak-anak itu juga mampu membentuk keluarga yang diberkati Allah. Dan dengan barakah Allah s.w.t itulah yang memberi kekuatan dalam sesuatu rumahtangga itu, yang menghadirkan rezeki tak terduga, yang menyulam bahagia.


Bonda aku pernah juga mencadangkan aku bernikah awal *tak pasti sama ada gurauan atau serius*, tapi hanya jika pasanganku itu sama-sama belajar denganku di sini. Aduh, mak, saya mintak maaf tapi hati saya dah dicuri oleh seorang lelaki budiman yang sedang belajar di malaysia, bukan di egypt ni. 


Bagaimana saya boleh terjerat dengan ikatan tidak halal iaitu 'couple' ini, saya pun tak tahu. Tapi mengenali dia, buat saya rasa sayang, sebab sekarang susah untuk bertemu lagi dengan lelaki sepertinya, yang punya agama dan sentiasa berusaha mendalaminya, yang tidak meninggalkan solat, yang tidak merokok, yang mengutamakan keluarga, yang sangat bertanggungjawab dalam setiap amanah yang diberikan padanya, yang gigih berusaha untuk segera tamat belajar dan bekerja supaya dapat segera menikahi saya, dan yang paling penting, dia menerima segala buruk baik saya dan sanggup menjaga saya walaupun tahu keadaan kesihatan saya.


Dan ketahuilah bahawasanya saya rasa sangat bersalah setiap kali berhubung dengan si dia melalui facebook, sykpe, smartvoip, sms atau ym..Sedih, hubungan ini belum halal. Dan harus menunggu sehingga si dia tamat ijazah sarjana muda beberapa tahun lagi (sekarang baru tahun akhir diploma), juga harus menunggu si dia mendapatkan pekerjaan dan sumber kewangan yang stabil, dan harus juga menunggu si dia mengumpul wang untuk hantaran, kenduri dan sebagainya. Alangkah sukarnya mahu mendapatkan hubungan yang halal sekarang jika perlu mengikut adat segala. Dan siapa tahu, dalam tempoh itu, iman kita akan bertambah atau sebaliknya. Kan?


Alangkah baiknya jika dapat memilih jalan mudah yang disediakan agama....


Sekian, wallahu a'lam.

Friday, November 19, 2010

Tuesday, November 16, 2010

monolog pagi aidil adha

Aku tau, aku dah tak sekuat dulu..
kalau dulu, yang menguatkan aku adalah semangat.
Tapi akhir-akhir ni, aku makin lemah..
Semangat juga lenyap padam entah tercampak ke kutub mana tak tahu..


malam aidil fitri dulu, aku duduk sendirian di beranda rumah nenda, menangis sampai bengkak mata..
dan malam aidil adha ni juga, selesai menyiapkan tempahan kuih, aku masuk ke bilik dgn badan yang penat, sendirian cuba melelapkan mata tapi tak mampu..Air mata je mengalir tak henti-henti..Menangis juga sampai engkak mata..


apa masalah aku? satu persoalan yang tak mungkin dapat aku rungkai..


Ya Allah, seandainya segala yang berlaku ini adalah yang terbaik untukku, aku redha..Tapi, Kau kuatkanlah aku Ya Rabb..Kuatkan aku Ya Rahman..Kuatkan aku Ya Rahim..Hanya Engkau yang mengetahui segala badai gelora di hati ini, dan hanya kepada Engkau aku bersembah sujud, hanya kepada Engkau aku mengharapkan pertolongan..Bantulah hambaMu yg kerdil lemah lagi hina ini Ya Allah....


Allahu Akbar..Allahu Akbar..Allahu Akbar..La ilaha illallahu wallahu akbar..Allahu Akbar wa lillahil-hamd..



Monday, November 15, 2010

buzzZZz

salam alayk..


puasa arafah jom?


kat egypt dah 9 zulhijjah..


malaysia tunggulah selasa k?


kami raye dulu ^^


salam eid mubarak~


=)



Sunday, November 14, 2010

untuk kamu, kawan-kawanku

Count On Me ~  Bruno Mars


If you ever find yourself stuck in the middle of the sea,
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see,
I'll be the light to guide you



Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need



You can count on me like 1 2 3
I'll be there
And I know when I need it I can count on you like 4 3 2
And you'll be there
Cause that's what friends are supposed to do, oh yeah



Wooooh, Wooooh
That's what friends are supposed to do, oh yeah
You can count on me cause I can count on you



Wooooh, Wooooh
yeah Yeah



If tou toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song
beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will
remind you



Ohh
Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need



You can count on me like 1 2 3
I'll be there
And I know when I need it I can count on you like 4 3 2
And you'll be there
Cause that's what friends are supposed to do, oh yeah



Wooooh, Wooooh
Yeah Yeah



You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go
Never say goodbye



You can count on me like 1 2 3
I'll be there
And I know when I need it I can count on you like 4 3 2
And you'll be there
Cause that's what friends are supposed to do, oh yeah



Wooooh, Wooooh
you can count on me cos' I can count on you


p/s : love you all =)

p/ss : thx for visiting and reading..really appreciate ♥

p/sss : sory tak dapat blogwalking n update selalu..doakan cempaka sihat =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...