rama-rama

Thursday, October 8, 2009

Tiada ku temu title yg sesuai...





tahukah anda?
tahu tak?
tahu apa?
apa yang anda tahu? 
camner korang na tawu lau aku ta kasi tawu kan?
huhuhu..


sekarang nie, dah makin ramai muka2 melayu kat masoura nie..Junior baru rasenye semua dah sampai...Tinggal lagi senior2 yg nga bercuti panjang kat msia tu je lagi yang tah bile baru na sampainye....
*korangh!! CEPAT  LA BALIK SINIEYH....*
terutamnya buat dak2 gigi yg same batch ngan akuh,,,,cepat2 la balik sinie...DENGAR TAK?? BALIK SINI CEPAT2!
ta best ar masok lecture tenguk muke yg same je...puase dulu ngan muke itu jugelah, raye puwn muke merekalah, sambut junior juge muke2 itulah....pastu masuk lecture puwn muke yg same lagi? bile muke korang na muncul nieyh?
huhu...


dan aku agak menyepi lah kat blog ni skrg...sebabnye, macam2 lah....pastu bawak junior2 nie jln2 mengenal mansoura....especially dak2 gigi lah...siap hantar dyorang sampai depan pintu lecture hall lagih...HAHA...seronok tenguk muke2 baru dak gigi yg ramai jugak tahun nie....tapi kesian la, seems like perjuangan untok dapatkan lecture in english maseh belom tahu ape hasilnye...sabar jelar ye adik2 kuh sayang...ade hikmahnye....susahnye dak gigi na survive kat sini, hanya dak2 gigi je yg tahu...tapi, janganlah down lak....tanpa kite sedari, sebenarnye Allah yg telah memilih kita untuk melalui liku nih...banyak2 lah doa dan minta daripadaNya...
seperti apa yang kami byk perkatakan dlm sesi ta'arruf ringkas pada suatu mlm di atas rooftop sebuah imarah,,,,
- think positive...
- jaga hak dengan Allah, dengan manusia...
- tanam minat walaupun tak minat...

ade seorang junior aku bertanye setelah pertama kali mengikuti lecture dlm bahase arab,,,
"akak, mcm mane kalau saye na tukar PBL?"
sedih, kesian....aku sangat faham yang dye sgt depress bile ta faham ape2 dlm lect...
"saye rase mcm,,,ape nie, kite bayar mahal2 for something yg langsung kite ta dapat?" (cmtu la lebey kurang ayat dye, yg diulang agak banyak kali)
aku pun keutarakanla sikit pendapatku....
sebenarnye, ni semua bergantung pade awak sendiri...baek gigi, medic regular or PBL, semua ade pro's n cont's....kesudahannya terletak pade kemahuan dan kesungguhan diri jugak...
PBL, nampak mudah, tp sebenarnye laluannye bukanlah semudah yg disangka...PLUS, COURSE INI MAKAN DUET...tawu kan how much u have to pay? almost 28k per year...*yes, memang parents biasenye akan cakap, jgn risaw about duet...but still, itu adalh duet parents kite, hasil penat lelah keje keras mereka...*

'tapi kak, masalhnye skrg ni is language...saye ta faham ape2 langsung..'
kitorang puwn dulu same je...semua senior2 gigi dah lalui semua nie...
'takut sgt bile dengar citer senior2'
ouh, jangan lah takut...urmmm..takut takpe tp jgnlah smpai itu melemahkan awak..
buatlah istikharah....



dan byk lah jugak sebenarnye yg kami bualkan, smpaila akhirnye tertukar topic, dan tertidur....hihi...


aku nie cakap kat junior pandai, tapi aku sendiri sbnrnye sgt takot na menghadapi tahun satu ni...tahun yang mengumpul rekod kegagalan bilang tahun...tapi aku slalu terfikir, seandainye super2 senpai boleh buat, kenape tidak aku? still ade senior yg berjaye, means possobility utk success tu memang ade la...cume aku kena work triple harder...
motivasi untok diriku snirik, biar susah sekarang...yg penting mase depan...


ape2 pun, kite plan, kite try, kite usaha,ikhtiar...but setelah itu semua, kita hnaye mampu berdoa dan bertawakkal...sebab pengakhirannya maseh di tanganNYA YANG ESA...


Ya Allah Ya Tuhan kami, Kau uruskanlah kami kerana kami tidaklah mampu untuk menguruskan diri kami sendiri...Kau permudahkanlah segala urusan kami, dan Kau kurniakanlah pengakhiran yang baik bagi kami...Kau teguhkanlah kami, teguhkanlah iman kami...Hanya kepada Engkau kami memohon keampunan, pertolongan, kekuatan...Kepada Engkau kami menaruh sepenuh pengharapan...Segala-galanya hanyalah daripada Engkau dan untuk Engkau...Ameen Ya Rabb...





3 comments:

tinta kasturi said...

inspirasi diri yg membara, bagus bagus bagus, saya doakan..

genggam bara api biar sampai jadi abu..

(jgn lupa pakai sarung tgn kalis haba)

:)

biLa aKu muLa mEmbEbeL.. said...

goodluck hanan!
smartian ninja never look back!
strive for success!
amin2 4 hanan,n 4 me too..
=)

white.cempaka said...

huhu^^

abg idham : syukran jazilan ya akh..
alamak! sarung tgn kalis sejuk ade lar...
kalis haba takde lak...
haha..

jay : yeah! smartian ninjas will alwayz strive 4 da best!!
hahaha...thanx babe...

taqabbalallahu minna wa minkum~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...